Waarom is er overgewicht?

Overgewicht is geen natuurlijk fenomeen. Het is een teken dat de natuurlijke balans in je lichaam verstoord is. Uit onderzoek blijkt dat als je dieren vet mest of te weinig te eten geeft en ze daarna hun gang laat gaan, dan eten ze meer of minder tot ze weer op hun beste gewicht zijn. Dat is een soort natuurlijk proces. Ieder levend organisme heeft zo’n set point.

In dit artikel leggen we je hier meer over uit.

Setpoint

Ons lichaam heeft een complex systeem dat erop gericht is je gewicht te behouden. Dit gewicht word je ‘setpoint’ genoemd. Signalen als honger en verzadiging zijn mede afhankelijk van je setpoint.

Het systeem dat je gewicht regelt wordt onder andere beïnvloed door veranderingen in de hoeveelheid voedsel die je eet en door veranderingen in de hoeveelheid lichaamsvet die je hebt. In je maag, je darmen en je vetweefsel worden hormonen zoals ghreline en leptine geproduceerd, die je honger en energieverbruik verhogen of juist verlagen. Op die manier regelt je lichaam zelf hoeveel je moet eten en op die manier zou je altijd op een gezond gewicht moeten blijven. Je lichaam regelt het in principe zelf.

Dit systeem is in miljoenen jaren evolutie ontstaan, mede op basis van het voedsel wat onze voorouders tot hun beschikking hadden: natuurlijk vers voedsel, rijk aan eiwit, vitaminen, mineralen en voedingsvezels en zonder suiker, snel verteerbare koolhydraten en industrieel bewerkt vet.

Obesitas

Meer dan de helft van alle Nederlanders is te zwaar en 15% is obees. Dit betekent dat inmiddels 2,6 miljoen Nederlanders zoveel overgewicht hebben dat ze er ziek van worden! Dat komt omdat de meeste mensen geen natuurlijk eetpatroon meer aanhouden. In plaats daarvan eten ze op basis van voorkeur, beschikbaarheid en gemak.

Dit betekent dat er veel bewerkt voedsel wordt gegeten. Voedsel dat al klaar is wanneer je het koopt en dat je snel kunt eten. Dit voedsel is bewerkt om de smaak, kleur, geur en textuur zo te optimaliseren dat je er veel van wilt eten. Het is voedsel dat is gemaakt van grote hoeveelheden witte tarwebloem, suiker en industrieel bewerkte vetten. Dit voedsel is rijk aan energie in de vorm van suiker en vet ((en uitermate smakelijk), maar laag in voedingswaarde doordat het weinig essentiële aminozuren, vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en voedingsvezels bevat.

Onderzoek

Mensen aten 2 weken van een buffet, onbeperkt naar eigen behoefte, van geprefabriceerd voedsel. Daarna at diezelfde groep 2 weken van een buffet met verse ingrediënten.

Het onderzoek wees uit dat de deelnemers gemiddeld 500 kilocalorieën per dag meer aten van het bewerkte voedsel, dan van het onbewerkte natuurlijke voedsel. Dit had tot gevolg dat de proefpersonen in de twee weken dat ze van het bewerkte voedsel aten gemiddeld een kilo aankwamen. In de periode dat ze onbeperkt vers voedsel mochten eten, vielen ze juist af.

Niemand is ooit te dik geworden door teveel kip met rijst of biefstuk met aardappelen te eten. Het zijn de broodjes, toetjes, het ijs, de frisdranken en de koekjes en chips, waardoor we teveel eten

Samenvattend

  • Eet meer eiwitten (kwark, vlees ,alles wat rent, vliegt en zwemt, eieren, peulvruchten, noten)
  • Eet onbewerkt voedsel (groente, fruit )
  • Beperk je tot 2 of 3 grote maaltijden per dag
  • Eet genoeg (tot je verzadigd bent)